About Fidzly

My photo
One name that quite unique administered by my father to me. That S.W.T Servant Of Allah Born Around Sacred Date 6th of October Chicken Year. Stay in a remote village yet full with past history. Having Blog that can find peace at a time experience boredom.

Fidzly Friend

Fidzly Friend
Imam Muda!! DEM1S3

Premier League

Bola Cinta:-)

                   
Liverpool history, photos

Followers Fidzly:-)

Pusat Peranginan

Pantai Morib..

Menurut sejarah masa dahulu, Pantai Morib pernah dikaitkan dengan penjajah india pada zaman dahulu. Pantai morib terdapat dua bahagian pantai yang boleh dikunjungi olah para pelancong dari luar.

Kuala Langat mempunyai tiga pantai yang boleh dikunjungi pelancong. Pantai Morib adalah yang terkenal dengan keindahan pantai dan suasana senjanya yang dapat menarik ramai lagi pelancong untuk ke sini. Dua lagi pantai baru yang bakal menarik pengunjung ialah Pantai Kelanang dan Pantai Tanjung Rhu, Pulau Carey.


Sekiranya anda mencari satu kawasan yang jauh dari kesibukan dan kebisingan kota, Pantai Morib merupakan pilihan yang bijak. Sebagai salah satu kawasan beristirehat berpantai di daerah Kuala Langat, ia merupakan destinasi yang paling sesuai bagi pengunjung yang datang dari Selangor, Kuala Lumpur dan Negeri Sembilan yang ingin melepaskan diri daripada tekanan kerja kerana jaraknya yang tidak jauh dan strategik.

Kemudahan yang terdapat di Pantai Morib termasuklah juga sebuah pentas serbaguna, padang bola sepak pantai, gerai-gerai makan dan Pusat Pelancongan Darul Ehsan (DETC).

Perjalanan untuk ke sampai ke Morib dari Kuala Lumpur adalah melalui Jalan Persekutuan ataupun melalui North Klang Valley Expressway via Klang. Dari Klang, teruskan perjalanan anda sehingga Banting sebelum tiba di Morib.
Untuk sampai ke Morib melalui bas, anda cuma perlu menaiki bas Kuala Lumpur – Banting dari Stesen Bas Old Klang. Setibanya di Banting, anda boleh samada menaiki bas Sepang ke Morib ataupun menyewa teksi di perhentian teksi bersebelahan dengan perhentian bas di Banting.

Pantai Morib Old Facelift sINCE 18** - 2009
Pantai Morib New Facelift Since 2010 - PresentTerdapat Kemudahan untuk Para pelancong seperti gerai makan, Toilet, dan surau.Datanglah beramai-ramai mengunjung ke Pantai Morib Banting. Segala perubahan telah diperolehi untuk memajukan industri perlancongan.


Bukit Jugra

Bukit Jugra Terletak Di Daerah Kuala Langat Selangor. Bukit Jugra merupakan tempat rekreasi pada hujung bersama keluarga seperti joging dan perkhemahan. Selain itu, tempat ini menjadi tarikan pelancong dari luar kerana Bukit Jugra terkenal dengan permainan lasak iaitu paragliding dan telah menjadi tempat perlawanan paragliding antarabangsa.

Bukit Jugra menyimpan coretan sejarah pada kurun kesultanan Sultan Abdul Samad yang telah memilih Bukit Jugra sebagai kota pertahanan yang mengawasi pentadbiran baginda.
Bukit Jugra dipilih sebagai sebuah pelabuhan pada zaman pemerintahan baginda. Baginda Sultan Abdul Samad telah bersemayam di Jugra sejak 1857 sehingga kemangkatan baginda pada 1898.

Berdekatan Bukit Jugra terdapat sebuah makam SSultan Abdul Samad . Makam tersebut telah menjadi tarikan apabila terdapat sejarah sultan - sultan Selangor yang telah disemayamkan disitu. Dahulunya Bukit Jugra terdapat pusat peliharaan haiwan tetapi telah ditutup sejak tahun 2000.

Istana Jugra telah dibina pada tahun 1876 oleh Sultan Abdul Samad semasa raja pemerintahan Seri Paduka Selangor. Istana ini adalah banguna tertua dalam negeri Selangor Darul Ehsan yang mana masih wujud sehingga kini. Dalam 1898, istana telah dijadikan bangunan istiadat untuk pertabalan Sultan Selangor kelima -V.
 
Istana ialah bangunan kembar bertingkat-tingkat. Tingkat bawah dibuat konkrit manakala kayu digunakan untuk membuat tangga supaya ke tingkat dua yang mana dibumbungi dengan jubin.

Apa yang ditinggalkan adalah satu-satunya bilik tidur pada tingkat atas, di dalam ia ada chest logam lama kata untuk kepunyaan Marhum Jugra. Pada satu masa dulu, ia telah dibawa ke Kuala Lumpur untuk diperagakan sebagai satu barang antik pada Muzium Negara. Bagaimanapun ia dikatakan barang itu berbunyi pelik keluar dari chest yang mana bila dibuka didapati menjadi kosong. Untuk sebab itu, chest diletakkan semula pada tempat asalnya. Memerhatikan chest, satu perlu memanjat satu larian tangga istana usang dan dengan penuh amaran. Walaupun bangunan tidak lagi menduduki, ia masih diselenggara. Persekitaran sentiasa bersih, sejak terdapat beberapa orang-orang kampung yang masih menanam kawasan dan tinggal berdekatan, menanam pokok-pokok buah seperti jambu batu, durian dan sebagainya.

Bangunan menarik memberi sedikit perhatian dari masyarakat tempatan melawat istana tersebut, kecuali pelancong-pelancong dan peminat-peminat bersejarah yang mahu melihat maklumat langsung keadaan sebenarnya.
Category:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Angka Giliran:-)

Fidzly Visitor

Recent Post

Iklan!!

Iklan!!
Nutrien Cerdas Minda

Blog Saudara Mara